Saneren Nedereindse Plas bij Nieuwegein veel te duur

Het volledige afgraven van al het afval kost één miljard euro. Het gedeeltelijk dempen van de plas en geschikt maken als zwemwater is vierenveertig miljoen euro. Die getallen kreeg de gemeenteraad in Utrecht te horen van diverse experts. Niet verder saneren is het goedkoopst, het kost slechts een miljoen.

De Nedereindse Plas is de voormalige Put van Weber, een vuilstort waar in de zeventig en tachtig van de vorige eeuw grote hoeveelheden illegaal afval is gegooid. Onder dat afval bevindt zich radioactief en chemisch afval. Maar er liggen ook auto’s in de plas, net als vaten met onbekende substantie en fosfor.

In de jaren negentig werd besloten om van de voormalige stort een recreatieplas te maken. Maar dat bleek geen goed plan. Behalve dat duidelijk werd dat er veel onbekend afval ligt, bleek ook de oever instabiel en stak er bouwpuin door de bodem, waaraan zwemmers zich bezeerden.

Vanaf dat moment is duidelijk dat de plas gesaneerd moet worden. Maar pogingen om het afval in de west-plas af te dekken mislukte keer op keer. Daarop besloot de gemeente eerder dit jaar om de oost-plas niet te saneren. In plaats daarvan wil de gemeente regelmatig meten of het water vervuild is. Die oplossing kost slechts één miljoen euro.

Raadsleden werden vandaag geïnformeerd over dat besluit. Maar ze raakten niet overtuigd. Raadslid Anne Sasbrink van de Partij voor de Dieren: “Het lijkt me geen goed plan nu te stoppen. Omdat dan het risico blijft bestaan. Het afval blijft in het milieu, in de plas en in de omgeving. En dus houden we het risico dat giftige of chemische stoffen, waarvan we niet precies weten wat het is, opeens los komt in de omgeving. En op het moment dat je het dan meet, dan ben je te laat.”

Ook de VVD in Utrecht is kritisch op het plan. Raadslid Gertjan te Hoonte wilde van de deskundigen weten of zij kunnen garanderen dat er geen zwaar giftige troep alsnog in de plas terecht kan komen. De deskundigen wilden die garantie niet geven. Dat probleem is actueel omdat er een onbekend aantal vaten in de stort liggen, met onbekend chemisch afval. Het is niet duidelijk wanneer deze vaten zullen knappen en hun giftige inhoud in het water terecht zal komen.

De vaten zijn destijds afgedekt met een dikke laag bouwpuin. Daardoor kunnen ze niet opgespoord worden, en zijn ze ook niet zichtbaar voor duikers. Uit de woorden van de deskundigen is op te maken dat het knappen van dergelijke vaten regelmatig gebeurd. Zij meten dan kortstondig een verhoging van de verontreiniging.

One thought on “Saneren Nedereindse Plas bij Nieuwegein veel te duur

  1. Nicole Cnubben

    De hoge kosten mogen geen reden zijn om de nedereindse plas volledig te saneren. Men had destijds kunnen weten dat je niet dergelijk vuil in het milieu dient te dumpen. Schandelijk gedrag destijds. Goedkoop duurkoop. Geef dit stuk natuur schoon terug aan mens en dier. Zeker in centraal nederland waar alles wordt volgebouwd met enorme bedrijven terreinen en woningen. Wij snakken naar leefbaar GROEN dat niet vervuild is. Zadel onze jeugd niet op met dit soort verderfelijke locaties. Kosten mogen geen issue zijn. Nieuw gemeentehuis kostte destijds ruim 65 miljoen euro. Laat staan wat de kosten waren voor de verhuizing het meander gebouw. En laat ook de vervuilers meebetalen en degene die dit vuilstorten hebben toegelaten! Dat moeten wij als burger ook namelijk ook doen. Het is amoreel om dit niet volledig te herstellen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk